مهر, ۱۳۹۸
باز-اشتراک
در قرن بیستم، صنعتیسازی موجب توسعهی اقتصادی، مدرنسازی و افزایش استاندارهای زندگی در بسیاری از کشورها شد. اگرچه از سوی دیگر، استفادهی بیملاحظه از منابع طبیعی به عنوان پیامدی از این تغییرات سریع، بروز پیدا کرد. در نتیجه، به نظر میرسد فعالیتهای اقتصادی کنونی نیاز به تجدید ساختار به سوی استفادهی کارآمدتر و بهینهتر از منابع طبیعی دارد؛ اقتصادی که از مدلهای پایدار پیروی میکند. این نیازمند تفکیک رشد اقتصادی از مصرف منابع طبیعی و نیز تفکیک رشد اقتصادی از تخریب محیطزیست است. [۰۱]
با احترام به اصول و ارزشهای اقتصاد اشتراکی - رویکردی که استفادهی با دقت و با ملاحظه از منابع طبیعی را هدف خود قرار میدهد - استودیوی کالای شهری در توییک بر این متمرکز بود که نقش اقتصاد اشتراکی در پویاییهای عرضه و تقاضا چیست؛ و چگونه میتوان اولویت بخشیدن به «دسترسی به کالا در هنگام نیاز» در مقایسه با «مالکیت همیشگی کالا» را ترویج داد.
در همین راستا، پژوهشگران و طراحان استودیوی کالای شهری بر این آمدند تا یک سازوکار اشتراکگذاری کالا برای سه دسته از انواع کالا خلق کنند : کالاهای فرهنگی، اکسسوریها، و کانتینرها. دو ذینفع اصلی این سازوکار، آنهایی بودند که نیاز به تامین کالا دارند و نیز آنهایی که میتوانند بخشی از کالاهایی که در مالکیت خود دارند را به اشتراک بگذارند. بنابراین، دو لیست دقیق از نیازهای ذینفعان اول و کالاهای ذینفعان دوم تهیه شد. در مرحلهی بعد، موارد این دو لیست با یکدیگر به طور متناظر هماهنگ شدند.
پروژهی «بازاشتراک» با شعار «نخریم، به اشتراک بگذاریم» با همکاری شهرکتاب الف و شهرکتاب مرکزی به اجرا درآمد. از نتیجهی سازوکار اشتراکگذاری، در دو رویداد در روزهای ۱۲ و ۱۹ مهر ۱۳۹۸ رونمایی شد. این دو رویداد عمومی، در کنار فرصتی برای تبادل کالاهای دو لیست توسط اشتراکدهندگان و اشتراک گیرندگان، فرصتی را برای همهی مخاطبان شهرکتاب به وجود اورد تا در صورت نیاز به هر کدام از کالاهای به نمایش گذاشتهشده، آنها را به صورت رایگان به اشتراک بگیرند. تمامی کالاها در هر دو رویداد بر روی یک اینستالیشن فیزیکی به نمایش گذاشتهشدند. این اینستالیشن مدولار، خود از مجموعهای از جعبههای میوه تشکیل شده بود که همگی اجاره شدهبودند؛ تا به اولویت داشتن «اشتراکگیری کالا» به نسبت «خریدن کالا» در این جنبه از پروژه نیز تاکید شود.
سازوکار اشتراککذاری کالا هم اکنون در همکاری میان توییک و موسسهی شهرکتاب در حال توسعه است.
.
.
.