دربارهی ما
[توییک چیست؟]
مرکز نوآوری شهری تهران (توییک) در سال ۱۳۹۵ توسط شرکت تغییر روند طرح (شیفت) و با هدف خلق راهحلهایی نوآور، امکانپذیر، و قابل گسترش برای مسئلههای شهر تهران تاسیس شد. الگوی فعالیت توییک در قالب نسل دوم تولید دانش و بر پایهی طراحی پژوهش-محور استوار است. توییک سعی در ایجاد جایگاهی در شبکهی بینالمللی تولید، تبادل و به کارگیری دانش درعرصهی نوآوری شهری دارد.
شرکت مهندسین مشاور تغییر روند طرح (شیفت)، بنا و منظر، شهر و شرکت بهینه سازان رژان در راستای تحقق اهداف مشترک طرفین برای توسعه راهکارهای هوشمند در مدیریت شهری و ایجاد زیرساختهای مدرن در شهرهای ایران تفاهمنامهای را با هدف توسعه پژوهشها و فناوریهای مرتبط با شهرهای هوشمند در ایران در ۱۱ دیماه ۱۳۹۵ به امضا رساندهاند. موضوع این تفاهم نامه شامل تحقیق و پژوهش در زمینه شهرهای هوشمند، تربیت نیروی انسانی متخصص و تولید و انتشار گزارشهای علمی-پژوهشی است و هدف این توافق، ایجاد بستری برای بهره گیری از فناوریهای پیشرفته در جهت بهبود کیفیت زندگی شهروندان، مدیریت پایدار منابع، و افزایش کارآمدی خدمات شهری تعیین شده است. این تفاهمنامه چارچوبی را برای همکاری گسترده بین دو نهاد فراهم میکند که شامل موارد زیر است: اجرای پروژههای پژوهشی در حوزههایی چون زیرساختهای هوشمند، مدیریت دادههای کلان، و فناوریهای حملونقل پایدار. طراحی و برگزاری دورههای آموزشی و کارگاه های تخصصی برای تربیت نیروی انسانی ماهر در زمینههای مختلف از جمله مدیریت هوشمند شهری و فناوریهای منطبق بر محیط زیست پایدار.تدوین و انتشار نتایج پژوهشها در قالب مقالات، گزارشهای علمی، و محتواهای آموزشی برای ارتقای آگاهی عمومی و تخصصی در این حوزه. برگزاری نشستها و سمینارهای علمی برای تبادل نظر و اشتراکگذاری دستاوردها با دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی، و سایر نهادهای مرتبط.
[حوزهی فعالیت توییک]
فعالیتهای فضامند، متمرکز بر مجموعهی خدمات و محصولاتی است که ارتباط با فضای فیزیکی در سه مقیاس شیئ، بنا و شهر دارند. این خدمات و محصولات، گسترهای شامل زیرساختهای شهری نرم و سخت، تجربههای شهری، عناصر ساختمانی، مبلمان شهری، و خدمات شهری دیجیتال/هوشمند/مکان-محور/حسگر/عملگر/تعاملی را دربرمیگیرند.
[برنامههای پنجگانهی توییک]
فرآیند نوآوری شهری در توییک با پیدایش یک ایده در حوزهی فعالیتهای فضامند آغاز میشود. این ایده در پنج برنامهی توسعه (تی-لب، تی-استودیو، تی-پرو، تی-رزیدنسی، و تی-ایونت) جریان مییابد و ممکن است در طول زمان میان این برنامهها در چرخش قرار گیرد. در نهایت، خروجیهای محتملی با امکان توسعه در آینده خلق میشوند. این سیستم عامل همواره از بازتنظیم شدن خود بر اساس جریان ایدههای در حال پیدایش استقبال میکند.
تی-لب
تی-لب برنامهی اصلی توییک برای حمایت از پژوهشگران داوطلب برای انجام پروژههای مستقل است. تی-لب با مهیا کردن فضای کار، حمایتهای علمی مستقیم، و در اختیار گذاشتن شبکهی متخصصین توییک، تلاش میکند که صاحبان ایدههای نوآور را تا مرحلهی رسیدن به خروجیهای ملموس مانند مقاله، توییک۱۰۱ و نمایشگاه، و در ادامه توسعهی پروژه برپایهی پژوهشهای انجام شده حمایت کند.
تی-استودیو
تی-استودیو بهعنوان برنامهی پداگوژیک توییک، سعی در خلق فرصت یادگیری روشمند فرآیند پژوهش-طراحی برای تعداد محدودی از دانشآموختگان محیطهای آکادمیک دارد و هماکنون در دو بخش فعالیت میکند. بخش اول، استودیوهایی هستند که با نظارت و راهبری مستقیم پژوهشگران و مشاوران ارشد توییک فعالیت میکنند؛ مانند مجموعهی استودیوهای فصلی شهریت فرصتگرا (از ۱۳۹۷ تا کنون)، استودیوی صندلی هوشمند با همکاری لابراتوار رباتیک دانشگاه یو سی ال انگلستان (۱۳۹۶)، و مجموعهی کارگاههای ریمورف (۱۳۹۶). بخش دوم، استودیوهایی هستند که با نظارت کلی پژوهشگران و مشاوران ارشد و با مدیریت پژوهشگران مهمان برگزار میشوند؛ مانند مدرسهی تابستانی انستیتوی معماری پیشرفتهی کاتالونیا (۱۳۹۵)، و کارگاه شهریت تاکتیکی فلیپ (۱۳۹۷).
تی-پرو
تی-پرو برنامهای است که در آن توییک به نهادهای بخش خصوصی و عمومی، خدماتی را به عنوان نهاد مشاور یا نهاد همکار ارائه میدهد. این برنامه، خدماتی که زیر چتر بزرگتر طراحی سیستمهای فضامند جای میگیرند را پوشش میدهد؛ از طراحی بسترهای دوگانهی دیجیتال و فیزیکی، تا خلق سناریوهای تعاملی، تا پژوهش در مورد روندهای شهری و سبک زندگی معاصر پایدار.
تی-رزیدنسی
برنامهی تي-رزيدنسی به عنوان يك فرصت اقامتی پذيرای سازندگان اشيا، مجسمهسازان، و فعالان در زمينهی ساخت و ساز با ماشينآلات ديجيتال و آنالوگ است. اعضای اين برنامه افزون بر امكان فعاليت مستقل در محيط توييك، میتوانند پروژههای خود را در همكاری با توييك نیز پيش ببرند.